FORGOT YOUR DETAILS?

CREATE ACCOUNT

Pakowarki próżniowe

Pakowarki próżniowe (nazywane często pakowaczkami próżniowymi) to urządzenia zaprojektowane do usuwania powietrza z wnętrza opakowania i jednoczesnego tworzenia szczelnego zamknięcia.

Podczas pakowania próżniowego całe powietrze jest usuwane z opakowania a następnie opakowanie jest hermetycznie zamykane poprzez zgrzewanie, tak by zachować uzyskaną próżnię oraz ochronić pakowany produkt przed wpływami warunków zewnętrznych. Próżniowe pakowanie artykułów spożywczych ogranicza rozwój mikroorganizmów, chroniąc jednocześnie wrażliwe na zmiany oksydacyjne frakcje żywności do których należą witaminy, tłuszcze, naturalne barwniki i aromaty. Hermetycznie zamknięte opakowania stanowią ponadto doskonałą ochronę przed wysychaniem i zanieczyszczeniem produktu. Pakowarki próżniowe EUROMATIC wyposażone są również w funkcję aplikacji gazów obojętnych MAP. System pakowania MAP jest szczególnie zalecany dla produktów o delikatnej strukturze lub gdy istnieje możliwość rozwoju mikroflory beztlenowej.
Konstrukcja pakowarki próżniowe EUROMATIC zapewnia łatwe utrzymanie odpowiednich warunków higienicznych: maszyny posiadają gładkie powierzchnie, zaokrąglone kształty, bez ostrych krawędzi i kątów. Wszystkie modele są wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej.

Zastosowanie:
Dla wszystkich rodzajów produktów spożywczych, dla produktów medycznych oraz innych przedmiotów narażonych na wpływ warunków otoczenia.

Zalety:

  • Artykuły spożywcze: Pakowanie próżniowe po przez usunięcie tlenu zapobiega rozmnażaniu się mikroorganizmów zależnych od tlenu oraz zmniejsza procesy utleniania. Artykuły spożywcze pakowane próżniowo zachowują dłużej swoją jakość i świeżość.
  • Produkty przemysłowe: Pakowanie próżniowe chroni produkty przed wpływami warunków zewnętrznych min. kurz, wilgoć, oksydacja. Opakowanie próżniowe poza tym utrwala położenie pakowanego artykułu w opakowaniu oraz zmniejsza objętość opakowań zawierających powietrze.

TOP